אוקולופלסטיקה היא תחום רפואי מתקדם המשלב בין התמחות בכירורגיה פלסטית לבין התמחות בכירורגיה עינית, ומתמקד בטיפול ושיקום של ארובת העין והמבנים סביבה. פרופ’ גיא בן סימון, מהמומחים המובילים בתחום בישראל, עוסק באוקולופלסטיקה כבר למעלה משני עשורים. תחום זה כולל טיפול כירורגי במגוון מצבים המשפיעים על העפעפיים, ארובת העין, דרכי הדמעות והרקמות המקיפות את העין. בניגוד לדעה הרווחת, אוקולופלסטיקה אינה עוסקת רק בשיפור המראה האסתטי של העיניים, אלא מתמקדת בעיקר בשיפור התפקוד ובתיקון בעיות רפואיות שעלולות להשפיע על הראייה ואיכות החיים של המטופל.
מטרת הטיפולים האוקולופלסטיים היא כפולה: תיקון בעיות רפואיות שיכולות לפגוע בראייה ובתפקוד התקין של העין, כגון צניחת עפעפיים (פטוזיס), היפוך עפעפיים, או חסימה של דרכי הדמעות; ושיפור המראה האסתטי של אזור העיניים, המשפיע על הביטחון העצמי ואיכות החיים. שילוב זה בין תפקוד לאסתטיקה הוא אחד המאפיינים הייחודיים של האוקולופלסטיקה, המחייב הבנה מעמיקה של אנטומיית העין והפנים, יחד עם מיומנויות כירורגיות מדויקות וראייה אסתטית.
בתחום האוקולופלסטיקה ישנן שתי התמחויות עיקריות: כירורגיה משחזרת, העוסקת בתיקון של מומים מולדים, פגיעות טראומטיות, או תוצאות של מחלות; וכירורגיה אסתטית, המתמקדת בשיפור המראה של אזור העיניים שעלול להשתנות עם הגיל או בשל גורמים גנטיים. פרופ’ בן סימון, כמנהל המכון לפלסטיקה של ארובות העיניים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, פיתח גישה המשלבת בין שתי ההתמחויות הללו, מתוך הבנה שבעיות תפקודיות לעתים קרובות משפיעות על המראה, ולהיפך.
הכשרתו הייחודית של פרופ’ בן סימון, שכללה לימודים בבית הספר לרפואה באוניברסיטה העברית בירושלים והתמחות מעמיקה באוקולופלסטיקה במוסדות יוקרתיים, מאפשרת לו להציע למטופליו את הטיפולים המתקדמים והחדשניים ביותר בתחום. כיום, במרפאתו הפרטית במרכז הרפואי מדיקה בתל אביב, הוא מטפל במגוון רחב של מקרים, מבעיות תפקודיות מורכבות ועד לשיפורים אסתטיים עדינים באזור העיניים.
פטוזיס, או צניחת עפעפיים, הינה אחת הבעיות הנפוצות המטופלות בתחום האוקולופלסטיקה. מצב זה מאופיין בירידה של העפעף העליון, דבר שעלול לחסום את שדה הראייה. הסיבות לפטוזיס מגוונות, החל מהזדקנות טבעית, דרך בעיות עצביות או שריריות, ועד למצבים מולדים. הטיפול הכירורגי מותאם לסיבה הספציפית ולחומרת המצב, וכולל טכניקות כמו הרמת השריר או תליית עפעף לגבה במקרים חמורים.
אקטרופיון ואנטרופיון הם שני מצבים הפוכים המשפיעים על העפעפיים. אקטרופיון מתאר מצב שבו העפעף מתהפך החוצה, חושף את לחמית העין וגורם ליובש ודמעת יתר. אנטרופיון הוא מצב שבו העפעף מתהפך פנימה, גורם לריסים לגעת בקרנית ובלחמית, מה שיכול לגרום לגירוי כרוני ואף פגיעה בקרנית. שני המצבים דורשים התערבות כירורגית מותאמת.
גידולים באזור העפעף מהווים אתגר נוסף הדורש הסרה מלאה תוך שמירה על תפקוד העפעף ומראהו. פרופ’ בן סימון מבצע הערכה מדוקדקת של כל גידול ומתכנן את ההסרה הכירורגית בהתאם, תוך שימוש בטכניקות שחזור מתקדמות לאחר הסרת הגידול.
שחזור עפעפיים לאחר טראומה או כריתה אונקולוגית דורש גישה מותאמת אישית המביאה בחשבון את היקף הנזק, מיקומו, ואיכות הרקמות שנותרו. הטכניקות כוללות מתלים מקומיים, שתלי עור, ולעיתים הליכים בשלבים מרובים.
טיפול בבלט עין (אקסופתלמוס) מקושר לעיתים קרובות למחלת גרייבס ודורש גישה רב-תחומית. הפרוצדורות כוללות דקומפרסיה של ארובת העין, ניתוחי שרירי העין, וניתוחי עפעפיים לשיפור הסגירה ולמניעת חשיפת העין.
ניתוחי דרכי דמעות, כמו DCR (דקריוציסטורינוסטומיה), מיועדים לטיפול בחסימה של תעלת הדמעות הגורמת לדמעת יתר ודלקות חוזרות. פרופ’ בן סימון מציע מגוון גישות לניתוח זה, כולל הגישה החיצונית המסורתית והגישה האנדוסקופית דרך האף.
הרמת עפעפיים (בלפרופלסטיקה) הינה אחד מהניתוחים האסתטיים הנפוצים ביותר בתחום האוקולופלסטיקה. ניתוח זה מיועד לטיפול בעפעפיים צונחים, שקיות שומן, ועודפי עור. הבלפרופלסטיקה מתחלקת לעליונה ותחתונה, עם גישות שונות כולל הגישה הטרנסקונג’נקטיבלית שאינה מותירה צלקת חיצונית.
הזרקות בוטוקס וחומרי מילוי משמשות להפחתת קמטי הבעה והחזרת נפח לאזור העיניים. בוטוקס יעיל במיוחד בטיפול בקמטי הזעף וברגלי העורב, בעוד שחומרי מילוי משמשים למילוי שקעים ועיצוב מחדש של האזור.
הסרת שומן עודף סביב העיניים היא חלק משמעותי מניתוחי האוקולופלסטיקה האסתטית. הגישה המודרנית של פרופ’ בן סימון מדגישה חלוקה מחדש של השומן יותר מאשר הסרה גורפת, כדי לשמור על מראה טבעי ולמנוע מראה חלול.
הרמת גבות מטפלת בצניחת הגבות הגורמת למראה עייף או כועס. קיימות מספר גישות והבחירה תלויה במבנה הפנים ובמידת הצניחה.
תהליך הייעוץ לפני ניתוח אוקולופלסטי כולל הערכה מקיפה של המטופל. פרופ’ בן סימון מקיים שיחה מעמיקה להבנת הבעיות והציפיות, מבצע בדיקת ראייה יסודית, ומעריך את מצב העור, השרירים והגידים באזור העיניים. בבעיות דרכי דמעות, מבוצעות בדיקות ייעודיות כמו שטיפה ודקריוציסטוגרפיה.
סוג ההרדמה – מקומית עם או בלי סדציה או כללית – נקבע בהתאם למורכבות הניתוח ולהעדפות המטופל.
שלבי ההחלמה משתנים לפי סוג הניתוח, אך בדרך כלל כוללים נפיחות ושטפי דם בימים הראשונים, עם המלצה למנוחה, הרמת ראש, וקומפרסים קרים. התפרים מוסרים לרוב כשבוע לאחר הניתוח. בין השבוע השני לרביעי, רוב המטופלים חוזרים לשגרה רגילה, אם כי נפיחות קלה יכולה להימשך. מחודש אחד ועד שלושה חודשים לאחר הניתוח, התוצאה הסופית מתחילה להתבטא במלואה.
סיבוכים אפשריים כוללים זיהומים (נדירים בשל אספקת הדם העשירה לאזור), יובש בעיניים, א-סימטריה, ובמקרים נדירים ביותר – סיבוכים חמורים יותר כמו דימום או פגיעה בראייה. פרופ’ בן סימון מקפיד על בחירה קפדנית של מועמדים, תכנון מדוקדק, וטכניקה כירורגית מדויקת למזעור הסיכונים.
משך הזמן שבו תוצאות של ניתוחים אוקולופלסטיים מחזיקות מעמד משתנה בין ניתוחים תפקודיים לאסתטיים. ניתוחים תפקודיים כמו DCR מציעים בדרך כלל פתרון קבוע עם שיעורי הצלחה גבוהים. ניתוחים אסתטיים כמו בלפרופלסטיקה עליונה נוטים להישמר היטב למשך 5-10 שנים, טיפולים לא פולשניים כמו בוטוקס וחומרי מילוי מציעים תוצאות זמניות בלבד.
לעיתים יש צורך בניתוח מתקן בשל תוצאה אסתטית לא מספקת, חזרה של הבעיה המקורית, או סיבוכים נדירים כמו אקטרופיון לאחר בלפרופלסטיקה תחתונה. שיעור הניתוחים המתקנים נע בין 2% ל-10%, ופוחת משמעותית כאשר הניתוח הראשוני מבוצע על ידי מנתח מנוסה.
שמירה על תוצאות אסתטיות לאורך זמן דורשת הגנה קפדנית מפני השמש, הימנעות מעישון, תזונה מאוזנת, ושמירה על לחות העור. טיפולי תחזוקה תקופתיים, כמו הזרקות בוטוקס כל 4-6 חודשים או טיפולי עור לא פולשניים, יכולים לסייע בהארכת התוצאות.
אחוזי ההצלחה של ניתוחי אוקולופלסטיקה הם מהגבוהים ביותר בתחום הכירורגיה הפלסטית. בניתוחי DCR, מחקרים מדווחים על שיעורי הצלחה של 85-95%. בניתוחי פטוזיס, שיעורי ההצלחה נעים בין 80% ל-95%. בבלפרופלסטיקה אסתטית, שיעורי שביעות הרצון מגיעים ל-90-95%. שיעורי הסיבוכים המשמעותיים נמוכים מ-1% בידיים מנוסות.
מחקרים על השפעת הניתוחים על איכות החיים מדגישים תועלת משמעותית, הן מבחינה תפקודית והן פסיכו-סוציאלית. מטופלים מדווחים על שיפור לא רק בתפקוד הראייתי, אלא גם בתפיסה עצמית, ביטחון חברתי, ופעילויות יומיומיות.
חשיבות האוקולופלסטיקה טמונה בשילוב הייחודי בין תפקוד לאסתטיקה. אזור העיניים הוא משמעותי ביותר בתקשורת בינאישית וביטוי רגשות, והוא גם מהראשונים להציג סימני הזדקנות. במקביל, תפקוד תקין של העפעפיים ודרכי הדמעות קריטי לבריאות העין ולראייה תקינה. האוקולופלסטיקה דורשת הבנה מעמיקה של אנטומיית העין, פיזיולוגיית הראייה, ועקרונות אסתטיים.
בבחירת מנתח אוקולופלסטי, חשוב לחפש רופא עיניים עם התמחות-על ספציפית באוקולופלסטיקה, חברות באגודות מקצועיות רלוונטיות, וניסיון רב בביצוע ניתוחים אלו..
למי ששוקל ניתוח אוקולופלסטי, חשוב להגדיר ציפיות ברורות, לבצע תחקיר על סוגי הניתוחים, להתכונן מבחינה כלכלית ולוגיסטית, ולהיות סבלני עם תהליך ההחלמה. מטופל מיודע ומוכן היטב יחווה תהליך חלק יותר ויהיה שבע רצון יותר מהתוצאות.
מרכז רפואי מדיקה (MEDICA), הברזל 28, קומה 1, רמת החייל, תל אביב
© כל הזכויות שמורות לפרופ' גיא בן סימון – רופא עיניים מומחה לכירורגיה פלסטית של העין 2024 | קידום אתרים ושיווק דיגיטלי ע"י סייט איט