טיפול בהזרקת בוטולינום טוקסין (בוטוקס)

הבוטולינום טוקסין, חלבון שגורם להרפיית השרירים, פותח לצורך טיפול לא ניתוחי בפזילות. בהמשך נצפה כי יעיל ביותר לטיפול בקמטי הבעה בפנים, ולצד מהפכת האסתטיקה שחולל נמצא גם כדרך טיפול יעילה מאוד במגוון בעיות רפואיות, כמו מיגרנות, הזעת-יתר, פזילה, כיווץ לא רצוני של שרירי העפעפיים (בלפרוספאזם) פעילות יתר של שלפוחית השתן, ועוד. כל מה שרציתם לדעת על הטיפול המקצועי הבטוח והמבוקש.

ב-1987, באורח מקרי למדי, גילתה רופאת עיניים קנדית כי הבוטולינום טוקסין – רעלן המופק מחיידק ומוכר היטב לרפואה מאות שנים – כשהוא מוזרק לקמטי הפנים יש לו השפעה מדהימה על היישור וההחלקה שלהם. למעשה, במזרח הרחוק גילו עוד הרבה קודם לכן שהחומר הזה מסייע למתיחת הלסת והשבת המראה הצעיר. מאז חולל חלבון הבוטולינום מהפכה בתחומי האסתטיקה, אולם הרפואה גילתה כי הוא מתאים לטיפול בהרבה מאוד בעיות, ביניהן מיגרנות כרוניות, הזעת-יתר, שחרור שרירים נוקשים (ספסטיות) אצל הסובלים מהפרעות נוירולוגיות שונות, כאבי לסת עקב חריקת שיניים, פעילות-יתר של שלפוחית השתן, פזילה, ועוד.

בוטולינום טוקסין (בוטוקס)

כיצד פועל הבוטולינום טוקסין

הרעלן הוא חלבון נוירוטוקסי המיוצר על ידי חיידק בשם קלוסטרידיום בוטולינום. הוא משפיע על קצות העצבים באמצעות חסימה של החומר אצטילכולין האחראי להתכווצויות שרירים ושאותו הגוף משחרר באורח טבעי, וכך גורם להרפיית השרירים. למרות שבצורתו הטבעית, בוטולינום טוקסין הוא חומר רעל חזק, הרי שהגרסה המוזרקת בשימוש הרפואה היא של החומר כשהוא מטוהר ומדולל, מה שהופך אותו לבטוח בשימוש קליני. שיעורי ההצלחה של טיפול זה גבוהים מאוד ומאפשרים למטופלים ליהנות מהשפעתו בלי צורך בתרופות נלוות.

שימושים רפואיים של בוטולינום טוקסין

טיפולים קוסמטיים

הטיפול המזוהה ביותר עם בוטולינום טוקסין משמש להפחתת קמטים (בעיקר קמטים דינמיים הנגרמים על ידי תנועת השרירים), ריכוכם ומניעתם. היות שהזריקה גורמת להחלשות בהתכווצות שרירי הפנים – הדבר מונע גם היווצרות קמטים. התוצאה היא מראה צעיר ורענן יותר. שרירי הפנים מסיימים את התבגרותם אחרי גיל 20, ולכן מומלץ לעבור את הטיפול מגיל זה כדי להשיג תוצאות טובות וממושכות יותר. רבים מהמטופלים עוברים את הטיפול הקוסמטי כדי למנוע סימני הזדקנות של העור, בעיקר לקראת שנות ה-40 שלהם.

הטיפול נעשה באמצעות הזרקת כמות קטנה של בוטולינום טוקסין לאזורים הנדרשים, כשהחומר גורם לשרירים לחולשה זמנית. היות שמדובר בטיפול לא פולשני, גם זמן ההשבתה של המטופלים אחריו הוא מינימלי. העובדה שהתוצאות המושגות טובות מאוד הפכה את הטיפול לפופולרי מאוד.

אזורי טיפול פופולריים כוללים את קמטי המצח, הקמטים בין הגבות, קמטים בזוויות העיניים (“רגלי עורב”) וסביב הפה.

מיגרנה כרונית

התברר כי בוטולינום טוקסין – המונע שחרור של מוליכים עצבים פריפריים הקשורים לכאב – גורם גם לדיכוי מערכות העיבוד המרכזיות של כאב הגורמות למיגרנות, וכן מביא להרפיית השרירים. טיפול זה למיגרנות אושר על ידי ה-FDA ב-2010. במקרה זה הזריקות ניתנות כל 12 שבועות באזורים ספציפיים של הראש והצוואר והן יעילות לתקופה של כשבועיים ויותר.

הזעת יתר

הזרקת בוטולינום טוקסין נמצאה כיעילה מאוד בהפחתת הזעה באזורים כמו בית השחי, כפות הידיים וכפות הרגליים. החלבון חוסם את הפעלת בלוטות הזיעה על ידי עיכוב האותות העצביים האחראים על ייצור הזיעה, ומספק הקלה למשך מספר חודשים. הטיפול פופולרי במקרים שבהם לא ניתן לטפל בהזעה באמצעות טיפול תרופתי מקומי.

ספסטיות והפרעות תנועה

ספסטיות היא מצב של שרירים נוקשים/תפוסים הנגרמים פעמים רבות במקרה של מטופלים עם הפרעות נוירולוגיות (כמו שיתוק מוחין, טרשת נפוצה, לאחר שבץ מוחי, וכו’). הספסטיות יכולה להתבטא בתנועה מוגבלת של הגפיים, בין היתר גם של ילדים מעל גיל שנתיים. טיפול זה אושר על ידי ה-FDA. ההזרקות משפרות את ניידות המטופלים, וכן משמשות לטיפול בדיסטוניה – הפרעת תנועה הגורמת להתכווצויות שרירים ולרעידות שנגרמות לאחר פגיעה בעמוד השדרה וכן עוויתות לא רצוניות של העפעפיים, הגפיים, וגיניזמוס, הלסת, הראש והצוואר, ועוד. באיזור העיניים יעיל מאוד בכיווץ לא רצוני של שרירי העפעפיים Benign Essential Blepharospasm, מחלה שבעבר טיפלו בה רק בעזרת ניתוח.

פעילות יתר של שלפוחית ​​השתן

שלפוחית רגיזה שאינה מגיבה לטיפול תרופתי יכולה להיות מטופלת בבוטוליניום, כאשר ההזרקה מעכבת את ההתכווצות הלא רצונית של שרירי שלפוחית השתן. לצד זאת, הבוטוליניום מעכב העברת גירויים מהשלפוחית למערכת העצבים וכך מפחית את הלחץ להטיל שתן בתכיפות והטלת שתן דחופה.

פזילה ובלפרוספזם

הפזילה נגרמת בגלל משיכה חזקה מדי של שרירי העיניים, והזרקת הבוטוליניום גורמת להחלשת השריר. ה-FDA איש את השימוש בתרופה שמכילה בוטוליניום A  לטיפול בפזילה ובעווית עפעף לא רצונית (בלפרוספאזם).

הפרעות במפרק הטמפורמנדיבולרי (TMJ)

המדובר במקרים של כאבי לסת, חריקת שיניים וכאבי ראש – במקרים אלה הזרקת הבוטוליניום גורמת להרפיית שרירי הלסת ולהפחתת כאב, תוך מניעת נזק ארוך טווח למפרקי הלסת ולשיניים.

יישומים רפואיים אחרים

הטוקסין בוטוליניום נמצא יעיל גם במקרים של כאבים נוירופטיים, כאבי גב תחתון, ריור מוגבר אצל ילדים וחולי פרקינסון, הפרעות במיתרי הקול ובוושט.

הטיפול בטוקסין בוטוליניום

בהתייעצות עם איש המקצוע הוא יבדוק את המטופל/ת ואת העור ויבנה תוכנית טיפולית הכוללת את מוקדי ההזרקה המדויקים ואת מספר ההזרקות הנדרשות, בהתאם לעומק הקמטים או לבעיה. במהלך ההזרקה ייתכן שיעשה שימוש בהרדמה מקומית כדי למזער את הסיכוי לכאב. החומר מוזרק אל מתחת לעור באמצעות מחט עדינה. משך ההליך: 20-10 דקות. לאחריו מומלץ להימנע מחשיפת המקום המטופל לחום, מפעילות גופנית מאומצת ומשתיית אלכוהול וכן להימנע מלחץ על האזור המטופל כדי למנוע את התפשטות הטוקסין בוטוליניום.

בוטולינום טוקסין: תופעות לוואי

חשוב לוודא כי הטיפול מתבצע בידי רופא מוסמך כגון פרופסור בן סימון, שמשתמש בחומרים איכותיים ומורשים המאושרים ע”י ה-FDA ומשרד הבריאות. יש לעבור בדיקה רפואית מקיפה כדי לוודא שאין רגישות לחומר או התוויות נגד כמו מחלות נוירולוגיות מסוימות, זיהום פעיל באזור ההזרקה, הפרעות בקרישת דם, הריון והנקה.

חשוב ליידע את הרופא על מחלות רקע, נטילת תרופות ונטייה לתגובות אלרגיות. בין תופעות הלוואי האפשריות:

  • אדמומיות
  • נפיחות קלה
  • לעיתים עלולים להופיע כאב ושטפי דם מקומיים.

תופעות אלו הן זמניות, וחולפות מעצמן לרוב תוך מספר ימים עד שבועות. במקרים מסוימים עלול להופיע כאב ראש, כבדות בשרירים, חולשה או תסמינים דמויי שפעת.

בעוד שהתופעות הקלות חולפות תוך מספר ימים, תופעות לוואי חמורות יותר הן נדירות יחסית, אך ייתכן שיחלפו תוך שבועות ואף חודשים, בהתאם להיקפן ולחומרתן. תופעות נדירות עשויות לכלול אסימטריה בפנים, צניחת עפעפיים, קשיי בליעה או דיבור, ותגובות אלרגיות. לכן, יש להימנע ממגע ולחץ על האזור המוזרק ביממה שלאחר הטיפול ולהקפיד על הנחיות הרופא כדי למזער את הסיכון לתופעות לוואי.

תוצאות הטיפול

את תוצאות הטיפול הראשוניות ניתן לראות בתוך 5-3 ימים לאחריו, ואת התוצאות המלאות – בתוך שבעה ימים. בדרך כלל הטיפול יחזיק מעמד 4-3 חודשים, בשוני מאדם לאדם, ולפיכך כדי לשמר את התוצאות המיטביות יש צורך בטיפולי תחזוקה קבועים.

איסור הטיפול

לנשים בהיריון או מיניקות, ולמטופלים הסובלים מבעיות נוירולוגיות מסוימות – מומלץ להימנע מהטיפול.

טיפול בטוקסין בוטוליניום אצל המומחים

הצלחתו המלאה ובטיחותו של טיפול בהזרקת טוקסין בוטוליניום דורשת מומחיות וניסיון רב שנים של מטפלים מיומנים ומורשים. כדי לדאוג לבטיחות מרבית בטיפול נדרש ידע רב באנטומיה, עם הבנת המורכבות של שרירי הפנים, העצבים וכלי הדם כדי להימנע מסיבוכים כגון צניחת עפעפיים, אסימטריה או אפילו קשיים בנשימה ובבליעה. לצורך כך יש להקפיד על בחירת מרפאה מתמחה ברמה הגבוהה ביותר.

איש מקצוע מיומן מבטיח גם סביבה סטרילית ומבוקרת, עם פרוטוקול היגיינה ובטיחות קפדניים, תוך מזעור הסיכון לזיהום. לצד זאת, יש חשיבות עליונה לשימוש בחומרים שעומדים באישור ה-FDA ומשרד הבריאות, הקפדה על מינון נכון של החומר כדי לא לגרום לשיתוק מוגזם של השרירים, או מצד שני מינון נמוך שלא יביא את התוצאות המקוות. בנוסף, מיומנות וידע בנוגע לטכניקות ההזרקה הנכונות מבטיחים כי החומר המוזרק יישאר באזור ההזרקה ולא יתפשט. מטפל מיומן הוא גם זה שילווה את המטופלים לאורך זמן ויספק טיפולים חוזרים כדי להבטיח את התוצאות ואת המראה הטבעי לאורך זמן.

פרופ’ גיא בן סימון – רופא עיניים מומחה לרפואת עיניים ולאוקולופלסטיקה (כירורגיה פלסטית באזור העיניים) עם התמחות-על בניתוחי עפעפיים, ארובת העין ודרכי הדמעות, בין בכירי הרופאים בישראל בתחום האוקולופלסטיקה על פי דירוג duns 100, מנהל המכון לפלסטיקה של ארובות העיניים במרכז הרפואי שיבא – מציע במרפאתו המשוכללת בתל אביב גם טיפולי הזרקות טוקסין בוטוליניום. בין הטיפולים האסתטיים שהוא מציע: ניתוחי עפעפיים, שקיות מתחת לעיניים, הרמת מצח וגבות, מילוי שקעים והזרקת בוטוקס בפנים, הצערת עור הפנים, ניתוחים משחזרים, ועוד. הוא משמש שנים רבות כמדריך הזרקות בוטוקס וחומרי מילוי בקורסי הכשרה לרופאים.

דילוג לתוכן