צניחת עפעפיים היא לרוב תופעה שקשורה לגיל מתקדם, אך סיבות רבות נוספות יכולות להאיץ את התהליך ולגרום לעפעף אחד או לשניהם ליפול מטה. תופעה זו הינה ייחודית בכך שהיא עלולה להשפיע על נשים וגברים רבים גם ברמה האסתטית וגם ברמה הפונקציונאלית. במאמר הבא נציג את כל המידע החשוב אודות התופעה, הגורמים, דרכי הטיפול ובקיצור, כל מה שצריך וחשוב לדעת בנושא.
מהי צניחת עפעפיים?
מקרים בהם העפעפיים העליונים צונחים מטה כך שמנח העפעף העליון, נמוך ביחס לקו האישון או ביחס לעפעף השני, מוגדרים לרוב כצניחת עפעפיים עליונים או פטוזיס (Upper Eyelid Ptosis). תופעה זו שכיחה ונפוצה בעיקר בגילאים מבוגרים, אך מוכרת גם כתופעה נרכשת או מולדת – כאן יכולה להיות צניחת עפעף חד צדית, או דו צדית תלוי בגורם וסוג ההפרעה.
צניחת עפעפיים עליונים מטרידה אנשים רבים בשני מישורים עיקריים, שגורמים לרבים מהם לפנות לניתוח תיקון. המישור הראשון הינו האסתטי, שכן נפילת העפעפיים עלולה להקנות מראה מבוגר ועייף. המישור השני שמטריד לא מעט אנשים הוא המישור התפקודי, מכיוון שבמקרים מסוימים צניחת אחד העפעפיים או שניהם עלולה לחסום את החלק העליון של שדה הראיה, או להפריע לראיה ההיקפית וכן לגרום לשימוש מוגבר בשרירי המצח.
מהם הגורמים המרכזיים לתופעה?
הסיבה המרכזית והנפוצה ביותר היא היחלשות הדרגתית של החיבור בין השרירים המרימים את העפעף לרקמת העפעף. עם זאת, כאשר התופעה מתקיימת אצל ילדים או מופיעה כבעיה מולדת, הסיבות יכולת להיות שונות ועתידות להינתן בבדיקה במרפאה של פרופסור גיא בן סימון.
בין הסיבות הנוספות שיכולות לגרום לפטוזיס או צניחת עפעף:
- שימוש ממושך בעדשות מגע
- דלקות עיניים כרוניות
- שימוש יתר בטיפות עיניים
- חבלות באזור העיניים
- ניתוחי עיניים מכל סוג שהוא כמו הסרת משקפיים, הסרת הירוד
- זריקות בוטוקס (כתופעת לוואי אחרי הטיפול, לרוב תחלוף לבד.)
- מחלות נוירולוגיות (כחלק מהתסמינים והמאפיינים של מחלות שונות.)
- מחלות ארובה
למי ניתוח הרמת עפעפיים או תיקון צניחת עפעפיים עליונים יתאים?
מטרת הניתוח הינה לשפר את מנח העפעפיים, על ידי תיקון השריר שאחראי עליהן והסרת עור עודף במקרה הצורך. לכן, הניתוח יתאים לכל הנשים והגברים שסובלים מהפרעה אסתטית או מהפרעה תפקודית, בעקבות נפילת אחד העפעפיים או שניהם. במקרים רבים צניחת העפעפיים אינה סימטרית, ולכן ידרש ניתוח במידה שונה לכל צד.
ההתאמה הסופית לניתוח, תיקבע רק לאחר אבחון של רופא מומחה ובהתאם לגורמי הצניחה, למידת הצניחה, לגיל המטופל או המטופלת ולמצב הרפואי הכללי של המטופלים. בילדים, הניתוח מקבל לעיתים משמעות נוספת מכיוון שבמידה ומתבצע בזמן, הוא יכול למנוע מסיבוכים עתידיים להתפתח, כמו למשל עין עצלה.
איך להתכונן לקראת הניתוח ומה קורה בניתוח עצמו?
הניתוח מתבצע בהרדמה מקומית עם או ללא טשטוש (סדציה) ואורך כשעה ולפעמים פחות. כחלק מההכנות לקראת הניתוח, יש לשמור על ההנחיות הבאות:
- שמירה על צום ממזון ומים 6 שעות לפני הניתוח.
- יש להימנע מנטילת תרופות מדללות דם, לאחר היוועצות עם הרופא המטפל.
- מומלץ להגיע עם מלווה לניתוח, מכיוון שלא ניתן לנהוג אחריו.
הניתוח עצמו יכול להתבצע במספר טכניקות, אותן יקבע פרופסור בן סימון לאחר בדיקה ואבחון מדויקים. במקרים בהם יש צורך בתיקון קוסמטי ותיקון תפקודי וכן במקרים של צניחה משמעותית, הגישה תהיה לרוב חתך בקפל העפעף. במקרים של צניחה קלה לעומת זאת, ניתן יהיה לבצע את הניתוח בגישה האחורית, שמשמעותה היעדר חתך עורי בכדי להשיג תוצאה אסתטית יותר.
תהליך ההחלמה מהניתוח
לאחר התאוששות מהניתוח, ניתן באותו היום לחזור הביתה להמשך תקופת ההחלמה שתכלול לרוב נפיחות בשבוע הראשון, חוסר סגירה מושלמת של העפעפיים ושטפי דם תת-עוריים. לרוב לאחר כשבועיים כבר ניתן לחזור לעבודה ולשגרה רגילה. את התפרים מסירים במרפאה לאחר כ-7 עד 14 ימים.
הנחיות לתקופת ההחלמה:
- יש להימנע מפעילות גופנית וכניסה למקור מים כשבועיים לאחר הניתוח.
- מומלץ להניח קומפרסים קרים בימים הראשונים.
- מומלץ להשתמש בטיפות עיניים ומשחות עיניים מסככות.